“To protect anyone is to Protect everyone” Edward Snowden over GDPR en privacy.

James Ball: “Edward Snowden…are you listening?” Snowden: “I can hear you…” Dit zou zomaar de opening kunnen zijn van een goed boek…met het publiek van #websummit, de Tech giganten, startup, investors, goverment en wij, de gebruikers, in de hoofdrol.

Snowden die zich gisteravond, over een beveiligde lijn vanuit Rusland, zich zorgelijk uitsprak over dataverzameling, over onze gegevensbescherming:

“Data is about people…you are being manipulated”.

Biedt GDPR een oplossing? Het is volgens Snowden een goede stap, maar geen oplossing. Data verzameling is nl een groter probleem dan data bescherming.

Snowden maakt zich grote zorgen over hoe de grote Tech giganten jouw data gebruikt en daar zelf voordeel uit haalt. “Everyone leaks”. Hij ziet liever dat de verzameling van data echt gaat veranderen, een herinrichting van het web… dat is de oplossing.

Snowden heeft nog wel een boodschap aan de data verzamelaars…Laat de gebruiker zien waarom ze je niet zouden moeten vertrouwen… Om in de woorden van Snowden te blijven: “To protect anyone is to Protect everyone” #stayfree

Direct daarna een positieve talk, niet via een beveiligde lijn maar gewoon op het podium, van Huawei over 5G en Smart Devices.

De vraag is of deze boodschap is aangekomen hier op Websummit en of er gehoor aan gegeven gaat worden? Gaan we een echte verandering tegemoet als het gaat om onze privacy en kan Snowden straks opgelucht ademhalen… of?

Het voelt een beetje tegenstrijdig en ongemakkelijk maar het schets wel een goed beeld van het tijdperk waar we nu in leven.

Een avond dat je aan het denken zet en waar we de komende dagen nog lang over na zullen praten!

BLIJF UP TO DATE EN VOLG MIJ!