De laatste week van 2017 ging ik offline. Mijn ervaring, wat ik heb geleerd en wat ik vanaf nu anders ga doen deel ik graag met je! Eveneens geef ik je een aantal tips om een balans tussen online en offline te creëren. Mocht je de balans net als ik even kwijt zijn…

💡THINK 

Uit balans

Eerlijk is eerlijk, mijn online gebruik was de laatste paar weken wel een beetje veel. Onnodig scrollen door mijn Instagram tijdlijn, continue willen reageren op de WhatsApp en mijn e-mail altijd open. Niet alleen verbaasde ik me over mijn eigen online gedrag maar ook vond mijn vriend dat ik wel heel veel op mijn telefoon zat te kijken. Net als vele andere met mij (de media staat er vol van) ben ik misschien wel smartphone verslaafd? Anyway, een reden om eens even offline te gaan met de hoop de balans tussen online en offline weer terug te vinden.

#Unplug

De uitdaging was een week lang geen gebruik van Instagram, Twitter en andere social media. Geen gebruik van apps en ook niet van mijn e-mail. Wel nog bellen, sms’en en Netflix. Want eerlijk is eerlijk, vakantie is ook heel de dag op de bank hangen met een goede serie, vooral met regen (veel regen!).

🗣SHARE

Offline als een luxe

Wow! Wat was het een heerlijke, rustige en leerzame week! 8 smsjes en misschien 3 telefoontjes gehad. Mijn vriend en ik hadden beide vakantie en met de feestdagen wat afspraken met vrienden en familie gepland. Ongestoord kon ik genieten van deze momenten en mijn volledige aandacht ging op in de vele gesprekken en spelletjes.

In contact met de omgeving

Tijdens een wandeling in de natuur of de treinreis door Nederland was mijn telefoon niet aanwezig. Ik kon volledig opgaan in de omgeving zonder dat ik gestoord werd door een appje en zonder zelf iets te willen delen met de online wereld. Ik weet niet of jij dit herkent, maar tijdens een wandeling, in de trein of zelfs op de fiets denk ik vaak ineens ‘oh ik moet hem of haar even appen, of dit is leuk om te delen’. En voor je het weet…weer te lang en misschien ook wel onnodig online.

Een online joker inzetten

Het niet gebruik maken van Instagram en andere apps was voor mij geen enkel probleem. Wel het openbaar vervoer. Ik had nog digitale NS kaartjes en uiteraard wilde we ook een beetje efficient reizen dus om de ov app te gebruiken zette ik dan netjes (mijn zelfbedachte) joker in.

🤖CHANGE

Reconnect

Deze digital detox heeft me goed gedaan. Sinds nieuwjaarsdag ben ik weer weer online, maar weet ik veel bewuster om te gaan met mijn smartphone. Zo laat ik mijn telefoon vaker in de tas, gebruik ik deze vrijwel niet meer in gezelschap (die instagram post komt later wel), en weet ik ook dat je in een week niet veel mist. En als mensen je echt willen spreken of nodig hebben dan weten je ze echt wel te vinden! Andersom natuurlijk ook.

Samen ON & OFFline

Maar niet alleen heeft de digital detox mij goed gedaan, ook was mijn vriend zeer tevreden. Hoewel we tijdens het eten al regels hadden over ons telefoongebruik (geen telefoon tijdens het eten), passen we deze steeds vaker toe. Als het onderwerp aan bod kwam tijdens de etentjes met vrienden en familie, herkende de meeste mensen zich wel in onderwerpen als onnodig online en teveel online prikkels. Er was ruimte voor discussie en het was heel leuk om te horen hoe andere omgaan met hun online gedrag.

🤗HAPPY!

Uitloggen was een goed idee. Ik kan nu veel beter genieten van echte ervaringen. Concentreren en ontspannen gaat een stuk gemakkelijker met mijn telefoon uit het zicht. ik voel me minder opgejaagd en daarbij geniet ik ook weer van echte contacten, zoals etentjes met vrienden, telefoongesprekken met familie en met de natuur. Mijn balans is weer terug en daar ben ik heel blij mee. Nu volhouden!

Is jouw balans tussen online en offline ook even zoek? Hierbij een aantal tips om deze te herstellen.
– Leg je telefoon uit het zicht.
– Reageer op een whatsapp bericht als je er tijd voor hebt.
– Zie een Instagram momentje als ontspanning en kies bewust voor het moment.
– Zet je vliegtuigmodus of niet storen functie aan.
– Laat je telefoon meer thuis.
– Zet je notifications van apps uit, zodat je niet van apps als Instagram telkens een bericht krijgt wanneer er een update is.
– Plan leuke offline activiteiten, zoals etentjes met vrienden of een wandeling met je partner.
– Maar ook een een muurtje verven of sporten kan heel mindfulness zijn.
– Bel iemand of stuur eens een kaartje. Dit is niet alleen leuk om te doen maar ook de ontvanger maak je hiermee erg blij ;).

Net als ik ook even “helemaal” offline? Dan raad ik je aan om het boekje “Off.” van Tanya Goodin te lezen. It’s time to log off!Succes en geniet!