Hoewel ik al een tijdje (7 jaar!) geen single meer ben, houd Tinder ook mij bezig. Niet alleen maakte ik kennis met de Data Ober, werkzaam in een Tinder restaurant. Ook kwam ik erachter wat Tinder allemaal over haar gebruikers weet (en dit is vermoedelijk slechts een deel). Welke data en hoe gaat Tinder hiermee om? Antwoord op deze vragen, een aantal tips om dit te voorkomen (mocht je iets te verbergen hebben) en alternatieven om op zoek te gaan naar een nieuwe liefde lees je in deze blog.

De Data Ober

Op de Dutch Design Week in Eindhoven bezocht ik het Hubot Uitzendbureau, een uitzendbureau voor mens en robot. Daar maakte ik kennis met de Data Ober…

De Data Ober werkt in een Tinder restaurant. Op basis van jouw persoonlijke informatie, jouw data, zoekt de Data Ober een passende date voor je en erveert ook nog eens je lievelingsgerecht met die overheerlijke soja latte. Dat weet de Data Ober tenslotte want de Data Ober heeft jouw data ter beschikking.

Data Ober, baan van de toekomst of eigenijk al heel actueel?

Weet jij hoeveel matches je hebt gehad op Tinder, hoeveel profielen je hebt weg geswiped, welke dates succesvol waren, waar je voorkeur naar uit ging (blank, getint, man, vrouw, beroep, interesses) welke foto’s je gebruikt hebt als profielfoto, hoe lang je gemiddeld nodig had om een date te scoren?

Vermoedelijk ben je dit allemaal al vergeten. Tinder daarintegen niet! Dit blijkt uit het onderzoek dat een gebruiker deed naar haar Tinder data. Ze kreeg maar liefst 800 pagina’s toegestuurd. Het ging nog veel verder. Ook haar profielfoto’s die waren gelinked aan instagram, haar Facebook likes, hoeveel vrienden ze had op Facebook, welke muzieksmaak ze had, waar ze Tinder had gebruikt, het kwam allemaal in het rapport voor.

En niet alleen beschikt Tinder over deze data. Vrijwel elke app, waar je (gratis) gebruik van maakt en de algemene voorwaarden van accepteert, bewaart jouw data.

Algoritmes & Data.

Niet meteen afhaken nu het wellicht wat technisch wordt, ik ga proberen het zo simpel mogelijk te houden. Maar het is wel goed om te weten dat de Algoritmes van Tinder bepalen hoe deze met jouw data omgaan (voor zover dit mogelijk is). Een algoritme is eigenlijk niet meer dan een reeks van instructies, code, waarbij de input leidt naar output. Maar dit wordt een complex verhaal als die data jouw persoonlijke data is (denk aan die 800 pagina’s). Wat denk je dat de algoritmes van Tinder met jouw data doen?

Tinder als Data Ober.

Een aantal dingen zijn bekent over Tinder. Zo bepalen de algoritmes van Tinder, op basis van jouw profieldata, wie je als eerste ziet (algoritmes stellen prioriteiten). Ze kiezen welke profielen interessant voor je zijn (algoritmes maken associaties) en besluiten wie ze wel en niet aan je laten zien (algoritmes kunnen filteren). Raar toch? Of juist wel handig?

Dit is slechts een deel van wat we weten. Algoritmes kunnen veel meer en lijken erg complex en vaag te zijn. Mocht je meer willen lezen over de complexiteit van algoritmes lees dan dit rapport.

Daarnaast zegt Tinder:

“you should not expect that your personal information, chats, or other communications will always remain secure” theguardian.com

Het kan ook zomaar zijn dat de banen die je op LinkedIn getoond krijgt afhangen van jouw tindergedrag, of dat de werkgever van het bedrijf van jouw droombaan zo slim is om op zoek te gaan naar jouw tindergedrag (Ja dit kan!). Jouw nieuwe werkgever kan dus al een oordeel over je hebben voordat je überhaupt op gesprek bent geweest.

Mag jouw online gedrag, jouw data, je toekomstige tinderdate mogen bepalen?

Wat mij betreft niet! Mijns inziens zijn de algoritmes van Tinder veel te subjectief en onbetrouwbaar. Wie zegt er dat ik daadwerkelijk alleen maar op middelbare mannen met blond haar val met een interesse naar klassieke muziek? Dit omdat ik toevallig meer blonde mannen naar rechts heb geswiped en naar Bach heb geluisterd in de afgelopen periode. Ik zou het veel leuker vinden om mannen die verschillen in uiterlijk tegen te komen in het Tinder restaurant. Het maakt me al helemaal niet uit naar welke muziek ze luisteren!

We nog veel te weinig van de algoritmes van Tinder en Tinder veel te veel over ons.

If you Can’t explain it simply, you don’t know it well enough. Albert Einstein

Dus bedenk goed wat je op Tinder en met jouw digitale data doet!

Nu je dit weet hoop ik dat je wat bewuster om gaat met jouw data en dit beter gaat beschermen. Dit geldt eigenlijk voor elke app. Mocht je heel goed kunnen hacken dan kun je wellicht de app naar je hand zetten. Zo wist een wiskundige ervoor te zorgen dat zijn profiel zo goed in elkaar zat dat vrijwel niemand  hem meer wegswipte (Slim!).

Dit is waarschijnlijk niet voor jouw weggelegd, dus hieronder een aantal tips die je op weg kunnen helpen:

1.Duik in de privacy settings van andere apps die je linked met je Tinder account. Kijk welke gegevens je wel en niet wilt delen.
2. Denk na wat je voor berichten plaatst en welke informatie je weggeeft over jezelf.
2. Ga af op je Intuïtie, laat je niet misleiden door alle informatie van een gebruiker. Hoe jouw date is, wat hij/zij leuk vindt, daar kom je face-to-face wel achter.
3. Zet je locatiegegevens uit.
4. Wis regelmatig je cookies
5. Lees deze zelfverdedigingsgids van De Correspondent waarin veel meer waardevolle tips staan.

Er zijn ook alternatieven:

  1. Ga de kroeg in, mijn vrijgezellen vrienden doen dat ook regelmatig!
  2. Laat vrienden of familie je koppelen aan iemand in haar of zijn netwerk (zij kennen je toch veel beter als Tinder!)
  3. of boek een ticket naar Sziget Boedapest (hier heb ik de liefde van mijn leven ontmoet 😉 )

Veel plezier op je volgende Tinder? date!

Mocht je vragen hebben of tips, laat je reactie achter!
“💡”THINK “🗣”SHARE “🤖”CHANGE “🤗”HAPPY !